Itt vagyunk lassan február közepén, ideje egy kis összegzésnek, helyzetjelentésnek, hogy is állunk. Mert ugye ilyenkorra szokott általában lecsengeni az előző év őszén kezdődő, kora télen, karácsonykor tetőző és még januárban is nagyon erős esküvői érdeklődések rohama, azaz ezidőtájt már nagyjából látszik, milyen évünk lesz, melyik hónapunk lesz a legmunkásabb, melyik nyári esküvő helyett tudunk esetleg mi is nyaralni egyet :). Hát volt bőven minden, úgyhogy van miről beszámolni.

Szóval, esküvői érdeklődés és az ezekből összeálló roham az valóban minden eddigi évünket felülmúlóan intenzív volt. Decemberben és januárban szinte nem telt el nap anélkül, hogy ne jött volna kérdőívkitöltés, de volt, hogy napi 3-4 mail érkezett az esküvőre készülő pároktól. Tudjátok, ez a kérdőíves megkeresés annak a formanyomtatványnak az elküldése, ami itt a weblapunk nyitóoldalán található és alap kérdésekre várja a választ a tervezett esküvőről. Jött ez belföldről, külföldről, az ott élő magyar pároktól, az angol verzió pedig olyan külföldi pároktól, akik semmilyen magyar kötődéssel nem rendelkeznek, de valamilyen oknál fogva mégis Magyarországon, ezen belül is Budapesten szerveztetnének maguknak esküvőt.

A mi munkamódszerünk az, hogy amint jön egy kérdőíves (vagy bármilyen) érdeklődés, azonmód válaszolunk is rá. Így történt ez ebben a közel száz esetben is, az érdeklődésekre egyből mentek ki a válaszok. Törvény, hogy már itt ezen a ponton van egy jelentős lemorzsolódás, mivel a kérdőív kitöltése semmiféle kötelezettséggel nem jár, előfordul, hogy néhányan csak úgy viccből, vagy tán vágyakozásból, kitöltik, mindenféle légbőlkapott választ beírnak, volt olyan, aki pl. 2019-re tervezi az esküvőjét, de ezt már így jó 4 évvel előtte közölni szerette volna, aztán volt, aki a létszámnak 1000 főt adott meg, szóval nyilván nem kell mindent komolyan venni, de a komolynak tűnő válaszadók közül is volt jópár kukázandó. Nem vagyunk egy sértődékeny, érzelgős lánycsapat, de annyit azért elvárnánk minden hozzánk fordulótól, hogy a válaszunkat legalább egy ‘köszönjük, már nem aktuális’ vagy simán csak egy ‘köszönjük’-kel viszonozzák. Hát úgy látszik, ez túl nagy elvárás egyelőre (de most nem ez a fő mondanivaló, egy esküvőszervezési etikai kódexet készülünk összeállítani, ezt a témát is abban tárgyaljuk majd).

A mindenféle lemorzsolódás után maradt kb. negyven tényleg komolyan budapesti – magyarországi esküvőre készülő párocska. Velük a kezdeti emailezés után hamar telefonra váltottunk, ahol következett az újabb lemorzsolódási fázis: ki az, aki amúgy saját maga nagyjából már mindent leszervezett, mindent tud az esküvőjével kapcsolatosan és csak a jóég tudja, miért keresett meg minket (és még ki tudja, hány másik esküvőszervezőt), aztán ki az, aki nem ebben a való világban és nem 2016-ban, hanem úgy jó ötven évvel ezelőtti álom árszínvonalon él, azaz totál irreális elképzelései vannak egy esküvő költségvetéséről, ezért nyilvánvalóan nem tudunk neki ötszázezer Forintból 120 fős esküvőt rittyenteni, és természetesen nem folytattunk hosszú konverzációt azokkal sem, akik szerint az esküvőszervező egy olyan csodalény, aki képes bevételek, pénz nélkül tengetni életét, az üzletet fenntartani (azaz például vele is éppen most telefonálgatni, emailezgetni, autóval találkozóra menni stb.), tehát ingyen dolgozik a pároknak (de legalábbis nekik aktuálisan mindenképpen). Ezek után maradtak, akik maradtak, úgy húszan, velük hamarosan a személyes konzultáció mezejére léptünk. Itt megint jött még egy szűrő, de ezúttal a párok részéről: a találkozók után búcsúztunk el azoktól, akik nyolc-tíz szervezővel is leültek, hogy megtalálják a számukra igazit és végül nem minket választottak (örömmel vettük, hogy nagyon kevesen voltak) – amivel nekünk semmi gondunk nincs, hiszen nem csak menyasszony és vőlegény között fontos a kémia, de azzal már annál inkább van problémánk, hogy sokszor jó 2-3 órás beszélgetések után annyi választ nem kapunk a megbeszélésen amúgy nagyon kedves pároktól, hogy ‘köszönjük, mással megyünk tovább’; ennyit pedig mindenképp illene odavetni a szolgáltatónak (nekünk) lezárásképp. Na de a lényeg, hogy maradtak, akik minket választottak végül, számunkra ők a fontosak, rájuk koncentráljunk hát!

Elmondhatjuk, hogy szép egyenletes, korán beinduló, egészen konkrétan már februári és márciusi esküvőket is magában foglaló, hosszú szezonunk lesz, viszonylag enyhébb májusi – júniusi esküvői főszezonnal, nagyon erős augusztus – szeptemberi esküvőkkel és egyelőre úgy fest, véget sem fog érni a szezon mondjuk a nyár végével, ősz elejével, mert már most van téli esküvőnk! És hogy a címben miért említettük meg a még oly távoli 2017-es esküvőket? Mert akár hiszitek, akár nem, legalább akkora érdeklődés van már a jövő évi esküvői dátumok iránt, mint volt mondjuk tavaly novemberben a 2016-osokra. Érdekes, de mi ennek felettébb örülünk :).

Ha további részletek is érdekelnek az előkészületekről, nézz be errefelé gyakran, jó időben beszámolunk mindenről!