Mennyibe kerül egy esküvő? – 2. rész

Vendéglátás (catering), azaz az esküvői eszem-iszom

Már írtunk az esküvői költségek témájában egy kissé szarkasztikus, témaindító szösszenetet, de nem csoda, hogy az esküvőre készülő párokat legjobban izgató kérdéskörrel kapcsolatosan időről időre mindig van valami, amiről be lehet számolni.

Azt feltételezem, nem mi vagyunk az egyetlen esküvőszervező iroda, aminek ügyfelei zöme a köszönés és bemutatkozás után elsőként ezzel nyitják meg a konzultációt, hogy de mennyibe fog ez nekünk fájni…

Igen, így: fájni.

(Az, hogy konkrétan és egész pontosan, mi fog a valóságban fájni: a gyomrunk a túl sok finom falattól, a fejünk a túl sok finom italtól, a szemünk a sok csillogó-villogó dekorációtól, a fülünk a sok zenétől, a talpunk a sok tánctól – azaz mit is tervezünk az esküvőre, ezt még ezen a ponton ki tudja, de a lényeg, hogy előre félünk, rettegünk, fájdalmat vizionálunk…)

Persze, sokszor jogosan fáj, ha sok pénzt kell kiadnunk valami olyanra, amire úgy érezzük, nem feltétlenül kellene költenünk, teljesen ül is a foghúzásos hasonlat, ha mondjuk beázik a tetőnk, bedöglik a kazán, vagy durrdefektet kapunk útközben, sorolhatnánk még. De kérek szépen minden kedves esküvőt tervező párt, ne féljen, inkább forduljon hozzánk bizalommal, nálunk az esküvőszervezés nem fájdalmas tevékenység, mert tőlünk reális árajánlatokat, korrekt ár-érték arányokat, költségtervezést, folyamatos költségkontrollt kap az élményekért – garantáltan nem fog fájni emiatt egyetlen porcikájuk sem.

Pár dolgot ehhez viszont figyelembe kell venni és nem a valóságtól elrugaszkodottan, 20 évvel ezelőtti közért árakkal, munkadíjakat kifelejtve osztani – szorozni és ily módon irreális elképzelésekkel nekivágni a szervezésnek.

Sok telefont kapunk azzal, hogy “Sziasztok, ötszázezret szánunk az esküvőnkre, mondjatok erre kajajavaslatot.”

Mi erre nem tudunk mást kérdezni, hogy kettesben lesztek az esküvőn vagy esetleg vendégek is lesznek? És ilyenkor bizony jön olyan válasz is, hogy 80 – 100 főt szeretnénk vendégül látni, de az ötszáz az a teljes esküvőre van szánva, abból még ki kell jöjjön ruha, gyűrű és lufi… Ok, megoldjuk, csak a “Vissza az időben” gépem jövő hétig szerelőnél van…

Kezdjük akkor az esküvőnkön sem elhanyagolható fizikai szükségleteink kielégítésével, az evéssel és ivással.

1. Vendéglátás, catering – azaz ételek, italok

Ez szokott az esküvők legnagyobb költségtétele lenni és a legtöbb módosítást, faragást itt szoktuk véghezvinni. Előfordul, hogy akár még egy semmi extrát nem tartalmazó, átlagos esküvői vacsora végösszege is hétszámjegyűre jön ki, vagy ha alatta is maradunk, mert kicsi a létszámunk, soknak tűnik a per fő költség. Érdemes figyelembe venni ilyenkor, hogy egy díszvacsora, ahogy a neve is mutatja, nem feltétlenül a hétköznapi étkezéseink során fogyasztott ételekből, elkészítési – felszolgálási módokkal és minőségben készül el, ráadásul ott van a helyszín faktor, azaz hol és milyen körülmények között is fogyasztjuk el ugyanazt a nekünk otthon kevésszáz forintból kijövő rántott szeletet.

Csak menjünk be simán egy jó konyhájú, közepes árfekvésű étterembe egy vasárnapi ebédre kettesben és próbáljunk meg egy leves – főétel – desszert – ital kombó után tízezer forint alatt maradni fizetéskor, felszolgálási díj, ne adj Isten, borravaló nélkül. Nagy challenge. Akkor most adjuk össze, mi minden kerül be egy esküvői catering összeállításba (welcome falatok, leves, minimum három, de inkább többféle főétel, húsok, halak, köretek, nem feltételen hagyományosan elkészítve, esetleg grillen, bográcsban, szabad tűzön, aztán többféle köret, saláta, desszertek, gyümölcs, éjféli falatok…) – ne lepődjünk meg, de 2015-ben egy normális minőségű komplett esküvői vacsorára 10.000 Forint / fő egy teljesen kellemes ár, ráadásul ugye mostanság már jócskán 2016-ra szervezzük az esküvőket, és ahogy az időben előre haladunk, általában nem olcsósodni szoktak az élelmiszerek. Persze lehet kevésbé jó konyhájú, olcsóbb helyeken ennél olcsóbb ajánlatot is találni, de figyelni kell, nehogy híg legyen aztán az a bizonyos lé (akik külföldről olvasnak minket: Cheap meat yields dilute soup vagy Was nichts kostet, ist nichts wert.) Felfelé a határ a csillagos ég, kaptunk már 90.000 Forint / fős ajánlatot is (amit aztán boldogan fogadott el kedves Londonban élő párunk).

Italra szintén sok fog elmenni, itt azért jobban lehet előre gondolkodni és testre szabni az italcsomagot a vendégek fogyasztási szokásainak feltérképezése és a gyerekekre kért kedvezmények beépítése után, átlagban 5.000 Forinttól már korrekt, alkoholos italokat is tartalmazó egész estés csomagot kaphatunk, de ha például kedveljük a minőségi borokat, ennek minimum a duplája a reális ár.

Összegezzük hát az étel – italt: 10 + 10 = 20, azaz nagy vonalakban számoljunk 20.000 Forint / fő vendéglátási költséggel.

Ha ezt sokknak, de legalábbis soknak érezzük, jöhet a fúrás-faragás-lehagyás-kihagyás-DIY megoldások – ha szeretnétek konkrétumokat megtudni, hívjatok minket, a józan ész és realitások keretein belül maradva nagyon sokat tudunk ám segíteni.


Tovább a 2. részhez: Mennyibe kerülnek az esküvőhelyszínek?!

Üdv a Gondos blogon!

Számos hasznos és érdekes olvasnivaló esküvő előtt állóknak! Ismerj meg minket és a hozzáállásunkat a blogon keresztül!

Legutóbbi bejegyzések

Gondos Orsi közel egy évtizede dolgozik esküvőszervezőként. Abban a szerencsés helyzetben van, hogy azzal foglalkozhat, amit a legjobban szeret, és amiben a legjobb, és ez a rendezvényszervezés. Legyen az egy meghitt családi esküvő vagy több száz fős céges buli, Orsi kezében minden szál szépen a helyére simul, a szuper buli pedig garantált!

Kezdhetjük a szervezést?


Kérjetek ajánlatot egy perc alatt most!