Ne legyenek illúzióink. Az esküvőszervezés árak tekintetében évről évre magasabb anyagi terhet ró minden ifjú párra. A helyszín, szolgáltatók, alapanyagok évről évre drágulnak. Így joggal elmondható, hogy egy esküvő megszervezése jövőre is pénzbe, komoly pénzbe fog kerülni. 

Nos, akár budapesti esküvő, akár csak úgy általában esküvőszervezés Magyarországon a terv, – nem is beszélve arról, ha exkluzív esküvő az álom – bizony mélyen bele kell nyúlnunk zsebünkbe. Vannak persze tippek, tanácsok, mit lehet tenni, hogy egy egyedi esküvő ne kerüljön egy kisebb lakás árába. Ilyen lehetőség például a téli esküvő, tavaszi esküvő, őszi esküvő. Hangsúlyoznám, hogy a szeptemberi esküvő még jócskán főszezoni esküvőnek számít, abban a hónapban ne számítson senki kedvezményre. Például egy márciusi esküvő már lehet tárgyalási alap.

Mindezek mellett hasznos lehet profi esküvőszervező felkérése, aki rengeteget tud segíteni a költségek észszerű keretek között tartásában. Olvasd el a teljes cikkünket, hogy többet tudj meg az esküvőszervezés árairól és egy esküvőszervező szervezési költségeiről!

Alapvetően két kérdés fogalmazódik meg minden párban az esküvői árak tekintetében

  • Kihozható-e egy színvonalas esküvő ennyiből és annyiból?
  • Mennyit kell félretennünk, hogy ha jövőre nem is, de összejöjjön az esküvő 2021-ben?

Magyarország, mint esküvői helyszín?

Hogy tisztán lássunk, nézzük meg, miért lehet drága egy esküvő Budapesten! Még mielőtt belemennénk a részletekbe, fontos megjegyeznem, hogy a Destination Wedding in Hungary (azaz Magyarország, mint esküvői célhelyszín) soha nem látott népszerűségnek örvend szerte a világban.

Hogy miért van ez így?

Nos, pont amiatt nem ritka egy külföldön élő pár magyarországi esküvője. Amellett, hogy sokunkról elmondható, hogy külföldiek esküvőjének szervezésében tapasztalt szervező vagyunk és világszínvonalú esküvő megszervezése az egyetlen lehetséges elérendő szintünk, igazából az alacsony (igen, jól olvassátok, az alacsony) árak állnak az egyre növekvő számú külföldiek által tartott budapesti esküvő mögött.

Kis hazánk még mindig az egyik legolcsóbb hely a világon, ahol egy átlagos külföldi párnak érdemes esküvőt szervezni. Ha ez meglepő is a határon innen, attól még így van. Bizony ennyire kevés pénzből, mint Magyarországon, alig lehet másutt ilyen színvonalú szolgáltatásokhoz jutni.

Egy esküvő költségei

Na de vissza az árakhoz. Az ugye tiszta sor, hogy nem csak egy különleges esküvő, de még a legegyszerűbb is, több, el nem hagyható elemből áll. Jogában áll bárkinek elhagyni elemeket, csak a végén már nem biztos, hogy egyáltalán eszébe jut bárkinek, aki részt vesz rajta, hogy esküvőn van éppen 🙂

Esküvői catering költségei

A legfontosabb elemek közül a legnagyobb költségtétel a catering, azaz az esküvői vacsora, az esküvői torta és minden, ami a vendégek jóltartásával kapcsolatos. Ne várjon senki csodát, akinek tervei között elegáns esküvő szerepel, annak bizony számolnia kell az egekben lévő élelmiszer- és éttermi árakkal. Ha mégsem vagyunk képben, jót tehet, ha párunkkal kettesben beülünk egy étterembe és esküvői menü tesztelésébe kezdünk. 4-5 fogás, ami egy esküvőn nem is számít soknak, italokkal – na, vajon mennyivel lesz soványabb a bankszámlánk távozás után? Ezért ne csodálkozzunk, ha a kiszemelt esküvői helyszín 20 – 40ezer Ft körüli (személyenkénti!) catering ajánlatot küld érdeklődésünkre.

Esküvői dekoráció költségei

A másik nagy költségtétel, ami sokakat sokkol, az esküvői dekoráció. Néhányan már attól hátra hőkölnek, hogy egy menyasszonyi csokor 20ezer Forinttól indul és akár 60-70ezer Forintba is kerülhet, a felhasznált virág mennyiségétől, fajtájától és a szezontól függően.

Tovább haladva, egy esküvői helyszín feldíszítése is óriás költség. Rendkívül munka- és anyagigényes folyamat, színeket, virágokat, textileket kell a legnagyobb harmóniába rendezni a tér adottságainak legjobb kihasználása mellett. Tematikus esküvő esetében ez még tetéződik a speciális kellékek beszerzésével.

Esküvői Dj vagy zenekar költségei

Az esküvői buli költsége korszerű hangtechnikával, megfelelő fényekkel és egy belevaló esküvői DJ-vel megint többszázezres tétel, de ha nagyot álmodunk és zenekart szeretnénk, a hétszámjegyű ajánlattól sem kell feltétlen tréfára gondolnunk.

Egyéb szolgáltatók és járulékos költségeik

A buli mellett fontos egy jó szolgáltatói team leszerződtetése is, fotós – filmes – ceremóniamester és máris megint könnyebbek lettünk párszázezer Forinttal.

A szolgáltatói díjon felül járulékos költségként felmerül még a szolgáltatók ellátási költsége. Sok esetben a helyszínek vagy catering szolgáltatók kedvezőbb csomagot számolnak az esküvői szolgáltatók ellátására, azonban ez egy 6-7 fős zenekar esetén is jelentős összeg lehet. Távolságtól függően felmerülhet a szálláslehetőség biztosítása is, ami szintén magas költség lehet.

Ezek voltak a nagyjábóli kötelező elemek, ezeken kívül persze még jócskán lehet mire költeni esküvőszervezés címszó alatt. Sokféle luxus termék és szolgáltatás kínáltatja magát, aminek menyasszony és vőlegény legyen a talpán, aki ellen tud állni. (Főleg, ha gyermekkorunk dédelgetett álma – vágya mondjuk egy nem augusztus 20-i, hanem esküvői tűzijáték!)

Esküvőszervezés árak, költségek

Említettük, hogy egy jó esküvőszervező mennyire sokat segíthet a kiadások kordában tartásában is, illetve külföldi párok magyarországi esküvője során is előnyös, ha van valaki, aki helyesen ítéli meg egy ajánlat ár / érték arányát.
Ez így van, azonban nem szabad elfelejteni, hogy a prémium esküvőszervezők díjazása szintén nem elhanyagolható tétel.

Kérdés tehát, megéri-e tapasztalt nemzetközi esküvőszervező felkérése megint csak több százezer forintért, vagy spórolás címszó alatt másként, de még ennél az elég magas szervezői díjnál is többet elköltünk feleslegesen, csak mert nem volt mellettünk szakértő segítség?

Mi a helyzet, ha last minute esküvő a terv és az idő szorítása ellenére sem szeretnénk drágán megúszni életünk nagy napját? Megéri last minute esküvőszervező felkeresése vagy inkább bízzunk jószerencsénkben? Ezt a döntést, bár sugallnánk, mi mire adnánk voksunkat, hozza meg mindenki maga!

Annyit azonban tájékoztatásul elárulunk, hogy a szakma által megválasztott legjobb esküvőszervező díjazása szintén nem áll meg a hat számjegynél.

Ha szeretnétek korrekt áron korrekt esküvőszervező szolgáltatásait igénybe venni, keressetek bátran, ígérjük, hogy mi nem okozunk csalódást árainkkal!

A Gondos esküvőszervezés gondolt a szezonalitásra is

Nem egyszerű dolog egy szolgáltatás árát jól belőni a piacon. Kompenzálja megfelelőképpen a befektetett időt, energiát, azaz a munkát, tisztességes megélhetést biztosítson, tükrözze a szakmai tapasztalatot, tudást, és a legfontosabb, hogy a célcsoport számára elfogadható legyen. Évek óta kapjuk a visszajelzéseket, hogy esküvőszervező kollégáinkhoz képest kinek drágák, kinek optimálisak, kinek meg éppenséggel olcsók vagyunk. Minden hozzánk forduló pár számára egyedi, az ő elképzeléseik alapján összeállított ajánlatot készítünk, nincsenek standard áraink, hiszen minden eset más, az egyik esemény több ráfordítást igényel, a másik esküvő kevesebbet, nem tehetünk egyenlőségjelet két különböző pár nagy napja közé.

Erre a szezonra mégis eljutottunk oda, hogy valamilyen támpontot adnunk kell ügyfeleinknek, még mielőtt konkrétumokra kerülne sor. Így az ügyfelek készülhetnek arra, hogy mennyibe kerül majd az esküvőjük.

De nem a munkánk, inkább a szezon érettsége által kategorizáltuk be magunkat, illetve az árainkat. Abból indultunk ki, hogy számunkra a legáltalánosabb esküvői hónap a június. Évek óta minden júniusi hétvégénk foglalt, egyik esküvőről megyünk a másikra.

És most jöjjön a %-os szorzó

Ezt vettük egy egységnek, 100%-nak, vagy 1X-nek. Ami előtte van két hónap, a május és az április, egy ici-picivel kevésbé népszerű, de azért már rendesen bemelegítős hónap, itt X-hez képest belefér némi kis engedmény, legyen ez 90% májusra, 80% áprilisra. Június után viszont két extrém forró, nyári szünetes hónap jön, szeretnénk inkább a gyerekeinkkel nyaralni, de ha nagyon ragaszkodnak hozzánk és a főszezonhoz, ezt bizony fizessék meg nekünk, méghozzá főszezoni felárral: júliusi esküvő 125%, augusztusi esküvő 150%.

És ez nem vicc, árainkkal szeretnénk kifejezni, mennyire megerőltető egy 42 fokos augusztusi szombaton helytállni. Rögtön utána viszont szeptember a szívünk csücske, itt visszatérünk a 100%-hoz. Imádjuk a szeptemberi esküvőket! Már nem a forró nyár, de még hol van az ősz! Őszi esküvőt amúgy nagyon szívesen csinálunk megint csak a tavaszi esküvők kedvezményével, azaz 90% lesz az októberi és 80% a novemberi esküvőink díja. Ha valaki bátor és decemberben, januárban, februárban vagy márciusban házasodna, nekik extra kedvezmény jár, normál áraink 70%-áért megkaphatják szolgáltatásainkat.

Logikus, ugye?

Kérjetek is gyorsan ajánlatot a kiszemelt esküvői hónapra!