Ez a furcsa cím, ami elsőre önellentmondás, valójában egy sajnálatos, létező és mostanában elharapódzó jelenségre utal: amikor több hónapos intenzív készülődés, egyeztetés, esküvői szolgáltatókkal való találkozók, foglalók, azaz az esküvőszervezés folyamatának beindítása után mégsem lesz esküvő.

A Facebook-ot lapozgatva egyre-másra jönnek szembe a szolgáltatók lemondás miatti szabad last minute esküvői időpontjai, illetve a szervező kollégák panaszkodó bejegyzései arról, hogy idén már ennyi és ennyi leszerződött munkájuk hiúsult meg. Mi nem írjuk ki a hírfolyamba, de előfordult velünk is ilyesmi (https://www.facebook.com/gondoseskuvo/).

Félreértés ne essék, nem drámázni akarunk emiatt, de gondoljon bele mindenki, mekkora kár ez bármelyik esküvőipari szakmunkásnak, és főként mekkora magának a szervezőnek. Mert amíg egy fotós vagy mondjuk az étterem még eséllyel indulhat neki, hogy eladjon egy felszabadult dátumot, a szervezőnek erre vajmi kevés esélye van: hacsak nem eleve last minute esküvőszervezést kér egy pár, szinte kizárt, hogy egy meghiúsult közeli szombat ismét betöltődjön.

Természetesen megfelelő szerződéssel a totális anyagi kár valamelyest tompítható, de nem csak a pénz számít, mind financiálisan, mind lelkileg rossz ilyesmit átélni.

Lemondott esküvő

Egy lemondott esküvő nem egy kellemes dolog. A lemondások egyszerű okait nem firtatjuk és nyilvánvalóan nem hibáztatunk senkit, etikátlan lenne egy frissen szétment pár tagjait bármivel is zaklatni. Elég baja van éppen annak, akit az esküvője előtt éppen elhagytak. Más eset, ha az anyagiak miatt nem vállalják be végül az esküvőt: itt nincs kecmec, feleslegesen dolgoztunk, ugrott a tervezett bevételünk, viszont erre is csak azt tudjuk mondani, hogy van ilyen más szakmában is, mint minden biznisz, az esküvőszervezés is hordoz magában rizikót, amit be kell vállalni a többi sikeres munka érdekében (ha meg félünk kockáztatni, ne is vágjunk bele olyasmibe, mint az esküvőszervezés – legalább nyaralhatunk nyáron, mint a többi normál dolgozó :).

A viccet félretéve, vannak viszont tragikus történetek, amikor eleve kiderül, mi állt a döntés hátterében, például amikor betegség, ne adj’ Isten haláleset miatt hiúsul meg a nagy nap.

Együttérzésünk határtalan, itt már senki nem az elmaradt hasznon bánkódik.

Egy dolog maradt hátra: minden esküvőre készülő ügyfelünknek és a többi sokmillió párnak tartós, boldog, jó egészségben megélt kapcsolatot kívánni, ami, ha úgy akarják, ünnepelődjön meg egy klassz esküvő által!