Tanulságos és szomorú (számunkra persze pozitív) visszajelzést kaptunk egyik kedves idei párunktól. Nem először fordult elő ilyesmi velünk, csak az idei szezonra készülés során három hasonló helyzet történt és hallunk ilyesmiről másoktól is, nevezetesen, hogy a pár menet közben szerződést bont az esküvőszervezővel.

Valamiért megromlik a viszony, hibák csúsznak a projektbe és odáig fajul a helyzet, hogy szakítaniuk kell azzal, aki mellett a kiválasztási folyamat végén letették a voksukat, aki a kezdetekkor szimpatikus, megbízható, szakmailag felkészült esküvőszervezőnek tűnt. Nagyon kényes ügy és nyilván nyomós oka van a párnak otthagyni azt, akivel megkezdték az előkészületeket, akire rábízták magukat. El lehet képzelni, ezek után mekkora pánikban, kétségbeesve keresnek másik szervezőt, akivel aztán tényleg kölcsönös bizalmi légkörben és harmonikus mederben haladva juthatnak el az esküvőig. Kínos helyzet, párnak és (mindkét érintett) szervezőnek egyaránt. Az, hogy mit csinál a másik, a leléptetett, maradjon az ő dolga, bár lenne néhány ötletünk. Mi, újonnan felkért esküvőszervezők, egy ilyen esetben sem tehetünk mást, mint amikor a legelejétől állunk neki a szervezésnek, azaz szívvel-lélekkel, támogatólag, maximális gondossággal nekiállunk a felibe-harmadába elvégzett munka kiegészítésének, a kifelejtett részletek kidolgozásának, annyival kiegészítve, hogy fel kell gombolyítani a másik által összekuszált szálakat, kiegyenesíteni a zilált szolgáltatói kapcsolatokat és nap mint nap erősíteni a párt abban a hitében, hogy a végére biztosan csodás esküvőjük lesz.

De mégis mi vezethet ide, hogy egy pár kénytelen úgy dönteni, kirúgja leszerepelt segítőjét?

Sok oka van ennek, ezek közül csak néhány:

  • az esküvőszervezői szakma rettenetesen fel van hígulva. Írtunk róla korábban, azóta sem változott a helyzet, hogy özönlenek kifelé a különböző tanfolyamokról a frissen végzett esküvőszervező fiúk-lányok (főleg az utóbbiak). Ezzel önmagában nem lenne baj, esküvőszervező alkalmazása egyre szélesebb körökben alapvető szükséglet, amihez kell a sokszereplős és sokszínű szolgáltatói bázis, emelllett biztosan minden évben vannak kilépők is, akik éppen abbahagyják a szakmát (nyugdíjba talán még a legidősebb esküvőszervező sem készül még vagy húsz évig :D). Kell tehát az utánpótlás, de csakis minőségi színvonalon. Akkor jó a frissülési folyamat, ha egy tanfolyam elvégzése után tényleg csak az marad a terepen és vállal esküvőt, akinek sikerül szakmailag, tudásban, tájékozottságban elérni egy szintet, mondjuk pár szezonon át asszisztensként dolgozik egy már befutott esküvőszervező mellett. És nem kevésbé fontos, az legyen esküvőszervező, aki emberileg is alkalmas erre a munkára, lelkiismeretes, kedves, megfelelően kommunikál és etikus hozzáállású. Sajnos azonban a valóság mást mutat. A papír és az Internet minden hazugságot elbír. Csilivili honlapon és Facebook oldalakon mindenféle lopott fotókkal és hangzatos ígéretekkel hirdetgetik magukat egyesek nulla darab önállóan végigvitt esküvővel (esetleg a sajátjukkal) tapasztalt szervezőként és máris ott a baj, ha a gyanútlan fiatalok beleszeretnek egy sajátként előadott, a valóságban egy pár évvel ezelőtti amerikai high society esküvő káprázatos fotóiba…
  • A párok sokszor nem a megfelelő szempontok alapján választanak és csak menet közben derül ki, hogy hiába volt finom a kávé, amit a megbeszélésen elszürcsöltek, hiába volt impozáns és mindenhez közeli belvárosi az esküvőszervező irodája, hiába ad ajándékba logózott tollat és mappát, mégsincs meg a közös hang, a bizalom, de legrosszabb esetben a szakértelem sem. A fentiek mintájára, gyakran ugranak bele néhány szép kép látványa keltette hamis illúzióba, szeretnek bele egy magáról sokat állító, de nem feltétlenül hiteles fiatal hölgybe, holott a céget, a valódi referenciákat és nem utolsósorban magát az embert, az esküvőszervezőt kellene alaposan felmérniük és megismerniük, akivel hónapokon keresztül együtt terveznek dolgozni.
  • Csábító lehet a nagyon kedvező, alacsony szervezési díj, ne adj’ Isten, ingyenes esküvőszervezés ígérete – ami a legnagyobb átverés, ami létezik és sajnos még mindig nem bírt kipusztulni, főként a totális kezdő, nulla szakmai múlttal rendelkező, az esküvőszervezés üzleti viszonyait egyáltalán nem ismerők alkalmazzák ezt az aljas trükköt.
  • A személyes találkozón, de még inkább a távolból Skype-on bonyolított meetingeken bárki bármit állíthat magáról – messziről jött ember esete ugye, amikor mindenki a maga lovát dícséri – azaz a kontár és a profi egyaránt jó színben igyekszik feltüntetni magát. Mint minden szakmában, itt is vannak nagyon profi hazudozók, önmaguk eladását mesterien űzők, akik képesek meggyőzni az ügyfeleket. Ők rosszabb esetben szélhámos csalók, akár még szándékos anyagi kárt is okozhatnak, a jobbik esetben csak simán kóklerek, akik a tettek mezején már korántsem olyan ügyesek. Márpedig ki minek nem a mestere, a hóhéra lesz annak – tartja egy újabb szólásmondás.
  • Súlyos bizalmi válság is lehet oka a szakításnak, mint amikor a szervező fittyet hányva a pár pénzügyi terveire, a dupláját-tripláját készül elköltetni velük, vagy ha egy adott szolgáltatást az eredeti ár többszöröséért készül továbbértékesíteni és erre fény derül – na ilyesmire aztán megintcsak van bőven példa.

Akármelyik is az ok, egyikbe sem kellemes belefutni és tényleg csak az Isten mentse meg a gyanútlan szerelmeseket életük legszebb eseményére készülve a kontár kezekbe kerüléstől.

Álljon itt tehát a levél a pártól, szó szerint idézve a Gondos Esküvőszervezés Facebook oldaláról: https://www.facebook.com/pg/gondoseskuvo/reviews/?ref=page_internal

„Az esküvőszervező a nagy nap lelke. Illetve az azt megelőző nagyon kemény munka motorja. Amennyire fontos szereplője az eseménynek az esküvőszervező, annyira fontos, hogy jól válasszunk esküvőszervezőt. Ha rosszul választunk, az a sok bosszúságon felül sokba is kerülhet. Ahogy az a mi esetünkben is volt és itt tűnt fel Orsi, a mi megmentőnk.

Összetörve, csalódottan találkoztunk Orsival, hogy aztán teljesen megváltoztassa a bennünk kialakult képet, illetve az életünket. Azon túl, hogy minden nehézséget levett a vállunkról, összeszedett minket, irányt mutatott, és ami bár nem feltétlen a legfontosabb szempont, de mégis fontos, spórolt nekünk.

Vette a fáradtságot, hogy megismerjen minket, és mindig pozitív, segítőkész volt. Nagyon hatékonyan és jól kommunikált, szóval miután megismerkedtünk vele és eldöntöttük, hogy azt szeretnénk, Ő kísérjen végig minket az úton, minden sokkal könnyebb, rövidebb, és jobb lett. Nem voltak többet a gép előtt átvirrasztott éjszakák, vagy a munkából elcsípett sok-sok órák telefonálgatásokra.

Plussz még egy adalék, az esküvői dekoráció terén bajban voltunk, és Orsi felkutatott egy olyan csapatot, akik elérhetőek voltak, így a végén csak azt vettük észre, hogy minden gyönyörű.

Ha ezzel a tapasztalattal újra házasodnék, akkor is Orsival csinálnám. De mivel ezt nem tervezem, kérlek, Orsi készülj az Ezüst, Arany, Gyémántlakodalomra, illetve bármilyen házassági évforduló eseményre, mert szeretnénk, ha ott lennél velünk, mert nem csinálnánk nélküled.”

Lehet ezt így csinálni. Illetve az elejétől fogva így. Továbbra is ajánljuk magunkat, a Gondos Esküvőszervezés empatikus, rugalmas, profi csapatát! Keressetek minket bizalommal!