Mennyibe kerül egy esküvő? – 2. rész

Ismeretterjesztő 5 percünk következik. Mi sem tudtuk, lehet, hogy nektek is újdonság, gondoltuk, megosztjuk veletek a titkot: Vajon miért a gyűrűsujjunkra húzzuk a jegygyűrűt? Nyilván nem azért, mert azt hívjuk gyűrűsnek. Valószínűleg éppen fordítva alakult ki az elnevezés. Mikor még nem ismerték az emberi érrendszer működését, az volt az elképzelés, hogy a gyűrűsujj az egyetlen ujj, ami közvetlen összeköttetésben van a szívvel – ezért hozták közeli kapcsolatba a szerelemmel, párkapcsolatokkal. A kínaiaknál pedig minden ujj egy-egy emberi kapcsolatot szimbolizál. Hogy náluk miért a gyűrűsujj lett a házasság jelképe, azt a következő kis teszt megmagyarázza:

Érintsd össze ujjaidat a képen szereplő módon. Minden ujjbegy érintse a szemben lévő ujj megfelelő begyét, kivéve a két középsőt, melyeket behajlítva fordítsunk egymás felé.
A hüvelykujjak szimbolizálják a szüleidet, a mutatóujjak a testvéreidet, a középső ujjak saját magadat, a gyűrűsujjak életed párját, a legkisebbek pedig a (leendő) gyermekeidet.

Most próbáld szétválasztani szépen sorban az ujjaid. A két hüvelykujjad könnyedén elválaszthatod, hiszen a szüleidtől előbb utóbb elszakadsz, saját életet kezdesz. Mutatóujjaidat is könnyen szét tudod választani, hiszen a testvéreiddel is külön utakat kezdtek bejárni. A kisujjaid által szimbolizált gyermekeiddel sem vagy örökké összefonódva, hiszen ők is saját életet kezdenek egyszer. Gyűrűsujjaidat, melyek életed párját szimbolizálják viszont egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen tudod szétválasztani.
Természetesen ez csak egy játék, az összetartozás spirituális megközelítése, de akkor is kedves gondolat.

A gyűrűt a legtöbb kultúrában ezen az ujjon hordjuk, és sok nyelvben is nevezik gyűrűsujjnak. Abban már nagyobb a megoszlás, hogy a jobb vagy a bal kéz ujjára húzzuk-e. Magyarországon a jobb kézen hordjuk, az írek, olaszok, angolok, amerikaiak és még sok más ország nemzetei a bal kézen viselik. A zsidó hagyomány szerint pedig a jegygyűrűt a férj felesége mutatóujjára húzza, ő maga pedig nem visel gyűrűt.

Próbáljátok ki, hogy nektek sikerült-e szétválasztani gyűrűsujjaitokat…

Üdv a Gondos blogon!

Számos hasznos és érdekes olvasnivaló esküvő előtt állóknak! Ismerj meg minket és a hozzáállásunkat a blogon keresztül!

Legutóbbi bejegyzések

Gondos Orsi közel egy évtizede dolgozik esküvőszervezőként. Abban a szerencsés helyzetben van, hogy azzal foglalkozhat, amit a legjobban szeret, és amiben a legjobb, és ez a rendezvényszervezés. Legyen az egy meghitt családi esküvő vagy több száz fős céges buli, Orsi kezében minden szál szépen a helyére simul, a szuper buli pedig garantált!

Kezdhetjük a szervezést?


Kérjetek ajánlatot egy perc alatt most!