Amióta az esküvőszerzés berkein belül tevékenykedünk, mindig is megosztó, akár vitákat is generáló téma, van-e szükség ránk, azaz kell-e profi szervező egy esküvő összehozásához.

Emlékszem, mikor Rátkai Timi esküvőszervező tanfolyamán ültünk a padban közel egy évtizede és gyűjtögettük a szakma melletti érveket. Totál belelkesedve el sem tudtuk képzelni, hogy valakinek eszébe juthat esküvőszervező nélkül nekifogni egy ilyen giga projektnek. Azóta sok idő eltelt, rengeteg párral találkoztunk az évek során, akik megosztották velünk véleményüket, volt itt pro és kontra mindenféle sarkos és enyhébb kinyilatkoztatás, így aztán finomodott a mi hozzáállásunk is a kérdéshez.

Csak hogy leegyszerűsítsük a képet, nézzük a két végletet:

van, aki szerint esküvőszervezőt felkérni felesleges pénzkidobás, hiszen bárki számára elérhető tippek és tanácsok tömkelege zúdul ránk az esküvőszervezés minden részletére kiterjedően, az Internet mindenkié, helyszínek, zenekarok, fotósok hada hirdeti magát nyíltan, nem a titkok templomába kell az információért bejutnunk, anyós majd megsüt két tepsi sóst, és ne mondja már senki, hogy rocket science lenne egy girlandot feldobni az étterem mennyezetére. Ezért ezen irányzat képviselői mindent házilag, saját erőből, szó szerint vagy áttételesen, hozott anyagokból oldanak meg. Ez is egy út, még ha kicsit rázós kövekkel is van kirakva, járni lehet azért rajta és még célba is juthat, aki rálép.

A másik irányzat, amikor az esküvőszervezést úgy közelítik meg – főként szakmabeliek által szívesen emlegetett morbid, bizonyára más szakmával is helyettesíthető hasonlattal – hogy az esküvőszervező kötelező és kikerülhetetlen, ha tökéletes esküvőt szeretnénk, hiszen például temetést sem csinál saját kezűleg az ember, nem farag koporsót, nem ássa ki a sírt, nem köt koszorút és így tovább, hanem szakemberhez, a példánál maradva, a temetkezési vállalkozóhoz fordul.

Na de evezzünk vidámabb vizekre és hagyjuk meg a döntést mindenkinek magának, bár megsúghatjuk, hogy mi a professzionális megoldásokban hiszünk és szívünk szerint minden párt arra biztatnánk, hogy kérje esküvőszervező segítségét.

Győzködni sosem győzködnénk senkit, a tortaevés sosem volt kényszer mifelénk. Ahogyan sokan festenek maguknak otthon hajat, pedig minden sarkon bele lehet botlani egy fodrászüzletbe, vagy varrnak maguknak ruhát, barkácsolnak, kifestik a lakásukat és folytathatnánk tovább, így esküvőt is jogában áll mindenkinek magának szervezni.

A végeredmény még csak nem is biztos, hogy megkérdőjelezhető, mert miért ne sülhetne el jól a dolog. És sokszor még a gagyi megoldások sem tűnnek fel annyira rossznak, az esetlenség is lehet bájos.

Viszont ami az igazán kellemetlen kimenetel,

ha rengeteg (szabad) idő beáldozása árán, a barkácsolás ellenére pénzt alig megtakarítva, fáradtan, fásultan, magukat izzadtra koncentrálva, a “na legyünk már végre túl rajta” érzéssel csinálja a napot végig a pár (vagy az örömszülők – Istenem, hányszor hallottuk ezt magukat hullára dolgozó anyukáktól, hogy csak legyünk már túl ezen a nyomorult esküvőn…), amin annyit ügyködtek, hogy a “muszáj mindennek sikerülnie” görcsössége a lagzi minden pontján érződik, ünnepelni, mulatni nincs mód és idő a sok feladattól és stressztől.

Aztán ha a nagy akarás ellenére mégis becsúszik az amatőrség okozta gikszer, biztosan nincs mód az újrajátszásra (hajat, falat átfesthetünk, ruhát átszabhatunk, nagyjából minden balsiker korrigálható – de az esküvő sajnos nem ismételhető meg).

Mindezek elkerülése az a minőségi különbség, amit a profi szervezés tud biztosítani. Meghagyjuk nektek a javát: az elképzelések, az ötletek, az igények lehetnek mind a tiétek, hiszen ez a ti esküvőtök, X menyasszony és Y vőlegény egyszeri, egyedi, megismételhetetlen ünnepe.

Ehhez adjuk mi a szervezés (számunkra nem létező, de mondjuk egy barátnő vagy örömanya számára igenis súlyos) terheinek átvételét, a problémamegoldást és az egyedi kivitelezést. Soha nem a polcról fogunk levenni egy már x alkalommal használt, kicsit esetleg poros, konzerv megoldást.

A mi feladatunk, hogy az első perctől az utolsóig ott álljunk mögöttetek, titeket teljes mellszélességgel képviseljünk, ha kell, aktívan, ha úgy ildomos, észrevétlenül, de mindenképpen a szakmaiságot maximálisan szem előtt tartva, magabiztosan szervezzük meg és vezényeljük le a nagy napotok eseményeit, úgy, hogy nektek csak az öröm, az élmény minél nagyobb mértékű magatokba fogadása legyen a dolgotok, mert itt és most az esküvőtökön minden rólatok, a ti ünneplésetekről szól.

Tennél egy próbát? Kérdezz bátran!